
Eierstop in de winter? Niet met deze kippenrassen
De meeste kippen houden in de winter een eierstop omdat er te weinig uren licht is. Tenzij je lampen neerzet. Toch zijn er een aantal kippenrassen die gewoon doorleggen. 2 van mijn 3 kippen leggen namelijk gewoon door deze winter en zo krijg ik nog een stuk of 10 eitjes per week.
Is het echt zo simpel? Niet helemaal, het grootste gedeelte heb ik maar 1 kip dit eieren legt. Hoe dat komt (en hoe je dit kunt voorkomen) lees je hieronder.
Kippenrassen die doorleggen in de winter
Over het algemeen leggen kippen eieren wanneer ze minstens 14 uur aan daglicht zien. Toch zijn er kippenrassen die de hele winter doorleggen. Je hebt zelfs rassen waarvan 1 kip in 1 jaar 364 eitjes heeft gelegd, dat is best indrukwekkend!
Welke kippen heb ik. Ik heb een kippentrio van Sussex (Eleanor), Marans (Polly Poulet) en Araucana (Tilly Tok).
De Araucana heb ik erbij genomen voor de blauwe eitjes en daar merkte ik als eerste dat ze stopte met leggen. Vanaf september werd het al minder en minder en zeker halverwege oktober is ze helemaal gestopt.
Dan houden we er nog 2 over, de Sussex en de Marans. Deze Engelse en Franse kippenrassen leggen gewoon door en ook echt nog wel in een flink tempo van 5 eitjes per week. Nu staan de Sussex kippen hier wel om bekend, maar de Marans was voor mij een verrassing.
Natuurlijk zijn er meer rassen die gewoon doorleggen in de winter, denk bijvoorbeeld aan de Australorp en de bruine legkippen. Dit zijn kippen die echt voor de eierlegging gemaakt zijn.



Toch moet je met meer dan daglicht rekening houden
In de 5 maanden dat ik mijn kippen heb, heb ik al zoveel geleerd. Natuurlijk zijn er wat boeken op nageslagen maar uiteindelijk gaat het om ervaring opdoen. Zoals ik al aangaf in het begin, ik heb 2 kippen die gewoon doorleggen. Toch heb ik sinds eind oktober/begin november over het algemeen maar 1 kip die legt. Daar hebben ze beide een andere reden voor.
In de afgelopen 2 maanden is Polly (Marans), 2x broeds geweest. Wanneer kippen broeds zijn leggen ze geen eieren. Je moet dan eerst zorgen dat ze ‘broeds-af’ worden en vervolgens duurt het nog een week of 2 voor ze weer legt. Ja dit hoort bij de natuurlijke cyclus van kippen.
Eleanor (Sussex), die gaat eigenlijk altijd gewoon maar door. Zij is echt mijn top legger. Tot 2/3 weken geleden. Toen raakte ze van de leg (en dat duurt dan ook 2 weken voor ze weer aan de leg gaat). Hoe dat kwam? De temperatuur. Eleanor heeft niet zoveel met vrieskou of ze was er in ieder geval heel erg van geschrokken. In de warmte had zij als enige geen last, maar met kou… Ach zo hebben we allemaal wat.
Hoe voorkom je deze eierstoppen?
Een broedsheid is lastig te voorkomen, het is gewoon een natuurlijk proces. Toch zou je het kunnen verminderen door bijvoorbeeld de eieren op tijd weg te halen en het legnest in de middag af te sluiten. Als je eenmaal een broedse kip hebt is het vooral zaak dat ze niet bij het legnest kan. Dan begint het wachten tot ze er klaar mee is.
Heeft je kip last van de kou? Dan kan je daar natuurlijk wel wat tegen doen, zoals:
- Zorg dat ze beschutting heeft tegen de koude/snijdende wind.
- Ook kan ze het fijn vinden om juist niet op de koude grond te staan maar op iets. Dat kan een tak, stoel of gewoon een simpele pallet zijn (let goed op dat hier niets uitsteekt). Natuurlijk werkt het ook om de grond te bedekken met bladeren, boomsnippers of zaagsel.
- Je kunt natuurlijk ook wat extra stro in het (leg)hok leggen, dit geeft ook extra warmte.
- Met extra warmte creëeren komt vaak ook extra vocht, wat ook weer niet goed is, dus zorg wel dat alle ruimtes goed geventileerd zijn.
Karin

Hi, ik ben Karin, leuk je hier te zien. Mijn hele leven ben ik bezig geweest met maken en door ervaringen heb ik altijd hele bewuste keuzes gemaakt voor wat MIJ gelukkig maakt. Het werd een zoektocht en daarin heb ik vele dingen ervaren met eten, maar ben ook avonturen gaan beleven, veelal dichtbij huis of hooguit in Europa. Duurzaamheid en minimaliseren is waar ik me de afgelopen jaren meer op ben gaan focussen en zo hebben we gekozen om te gaan verhuizen naar Friesland mid 2022 en gaan we daar meer leven MET de natuur. Daarbij krijgt het maken ook weer een plek met de hedendaagse ambachten. Op het blog lees je meer over deze reis naar zelfvoorzienendheid.
Waardeer je wat ik maak? Steun mij zodat ik dit voort kan zetten.
Het simpele leven is voor mij simpel. Waar ik dan in geloof? In energie uitwisseling. Vind je het tof wat ik maak en heb je er wat aan? Help mij dan dit de wereld in te brengen. Dat kan met een geldbedrag, met het delen van mijn site/werk of het kopen van een bloemenprent.