Hoeveel planten moet ik voorzaaien?
We kunnen weer voorzaaien en nu kriebelt het bij jou natuurlijk ook, maar hoeveel moet je voorzaaien? Wat heb je nodig?
Het avontuur naar een simpel leven beschrijf ik in mijn blog. Wat het simpele leven is? Zelfvoorzienend leven. Uit de systemen. Zodat je zelf kunt gaan kiezen waar je jouw tijd aan besteed en hoe je geld verdient.
Hoe een zelfvoorzienend leven er precies uitziet weet ik niet, daarom ga ik op avontuur. Reis je mee?
We kunnen weer voorzaaien en nu kriebelt het bij jou natuurlijk ook, maar hoeveel moet je voorzaaien? Wat heb je nodig?
Elk jaar wil ik wel iets nieuws in mijn tuin planten. Dit jaar is geen uitzondering. Al die groente die je tegenwoordig hebt. Het wordt al snel veel. Toch is het me gelukt om voor dit jaar weer 6 groentes te kiezen.
Het is tijd voor de zomersnoei van de druiven. Zo staan de trossen in de zon en kan jij de bladeren oogsten voor allerlei toepassingen. Want weggooien is zonde. In dit blog lees je 3 manieren om de druivenbladeren gewoon te gebruiken. Lees je mee?
Het aarde van je lichaam is met alle prikkels vandaag de dag geen overbodige luxe. Het is al zo simpel als gewoon met je blote voeten op de aarde staan. Met bewuste aandacht vliegen alle prikkels van de dag van je af. Toch doen we het niet. We zijn er ook niet mee opgegroeid. Aankomende maand ga ik er voor mezelf verandering in brengen, doe je mee?
Als je wilt beginnen met een moestuin zijn er een aantal groente planten die heel makkelijk zijn om te telen. In dit blog vind je daarom een overzicht van … groente die heel gemakkelijk zijn om zelf te kweken.
We hebben het composttoilet 4 weken gebruikt. Er is heel wat houtvezel doorheen gegaan en we hebben de emmer verschillende keren moeten legen. Hoe is het bevallen? Je leest het hier.
Keukenafval kan je weggooien of gebruiken om kleding te verven of een leuke print te tegen. Ben je benieuwd hoe jij je avocado- en uienschillen kunt gebruiken? Lees het in dit artikel.
Moestuinieren is helemaal in. Veel mensen wagen hun groene vingers aan het zelf verbouwen van hun eten. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor de natuur. Maar in dit drukke leven, heb jij dan wel tijd voor een moestuin? Ik neem je mee door de mogelijkheden en verschillende tijdschema’s die je kunt hebben met een moestuin.
In de lente is het tijd voor een grote schoonmaak. Niet alleen in je huis maar juist ook in je lichaam. Sterker nog, je lichaam is zelfs geprogrammeerd om elk jaar in de lente het systeem te reinigen. Hoe je dat doet? Lees mee!
Een composttoilet in huis vind ik best een stap. Maar de badkamer wordt verbouwd en we zitten 3 weken zonder toilet. Dat is een mooi moment om dit te gaan uitproberen!
Een polycultuur starten. Dat was voor mij toch wel een manier om heel simpel te gaan moestuinieren. Maar, zoals je hier al op het blog las, ik was er heel stil over. Hoe is het mij eigenlijk bevallen zo’n eerste jaar polycultuur? Je leest het hier.
We kunnen weer langzaam voor gaan zaaien. Nu heb ik nog wel potjes, maar tegen maart gaat het toch altijd hard. Tijd om meer kweekpotjes te verzamelen, gewoon van de eigen boodschappen. Zo simpel kan het zijn.
Kleding een tweede leven geven, gewoon zoals het bedoelt is, als kleding. Of je nu een gat hebt die je zichtbaar maakt of opleukt met natuurlijke verf. Het is simpel, jij kan het ook én je blaast je kledingkast nieuw leven in!
Het is winter, tijd om de bomen te snoeien. Maar wat doe je met het snoeiafval? Geef je dat aan de gemeente mee of hergebruik je het in en om je huis/tuin. Lees of kijk de 12 ideeën die ik hierover heb in dit blog.
De meeste kippen houden in de winter een eierstop, tenzij je lampen neerzet. Of je moet het juiste ras hebben. 2 van mijn 3 kippen leggen namelijk gewoon door deze winter.
Hydroponie, groeien van je planten, kruiden of groente in het water. Dit kan dus gewoon in je vensterbank. Dat zou nog eens kunnen betekenen dat je een wintermoestuin kan maken. Dit gaan we proberen.
Je eigen tempo volgen, duurzaamheid, permacultuur, slow living, leven met de natuur. Dit zijn een aantal hippe termen die ik zelf ook graag gebruik. Toch merk ik dat door ze te gebruiken er ook verwachtingen bij komen kijken. Het is niet gewoon wat ik ervan maak. Hoe ik ze interpreteer. Nee er zitten ‘regels’ bij. Wat nou als je die niet volgt…
Een overschot aan appels worden al eeuwen gedroogd. Tegenwoordig doen we dat vaak in de oven. Maar wat als je dat niet hebt/wilt? Dan kan je teruggrijpen naar de oude ambacht van appels drogen.
Ga je beginnen met moestuinieren maar niet veel geld? Kijk dan eens naar herbruikbare materialen zoals dakpannen. Bij mij lagen ze al in de tuin en het geeft nog iets extra’s aan je tuin: biodiversiteit.
Bloemen en kruiden zijn prachtig om te zien. Alleen kan je er maar even van genieten voordat ze verwelken, tenzij je ze droogt. Dat geeft gelijk een extra dimensie aan de bloemen en kruiden.
Kippen worden net als mensen wel eens ziek. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen om ze gezond te houden. In deze blog vind je 6 natuurlijke middelen voor een goede kippen gezondheid.
De afgelopen tijd leer ik steeds meer namen van planten en bomen, vooral de eetbare. Dit keer wil ik je voorstellen aan het Wilgenroosje. Je vind hem vooral aan waterkanten en het is een beetje een wilde Asperge.
Yes, een nieuwe tuin, en nu? In je hoofd had je alles al ingedeeld en nu sta je er en ZIE je dat de het moestuinbed toch beter op een andere plek kan komen. Net als het kippenhok. Want de zon is daar net iets teveel of te weinig. Er is maar 1 simpele truc:
Polycultuur is een naam voor een tuin die verschillende soorten en variëteiten bij elkaar hebben staan. Deze plaats je niet zomaar bij elkaar maar je zet ze juist naast elkaar omdat ze elkaar helpen. De ene plant gebruikt namelijk meer van het een in de grond en de andere weer het ander. Dit is dus een manier om samen te werken met de natuur, want het is goed voor de grond EN voor de dieren.
Net als wij hebben onze planten ook voeding nodig. In de grote boerderijen gebeurt dat vaak met (kunstmatige) mest en in huis hebben we vaak ook iets staan uit het tuincentrum. Voor de planten in mijn woonkamer heb ik dit nooit gebruikt, voor de moestuin wel en toch resoneerde dit eigenlijk niet helemaal (of eigenlijk helemaal niet). Want een bos groeit ook zonder extra voeding toe te voegen, hoe komt het dan dat wij dat wel moeten doen?
In de supermarkt zijn de eieren van kippen over het algemeen bruin en wit. Er ging dus ook een wereld voor mij open toen ik erachter kwam dat eieren van kippen er in veel meer kleuren zijn. Ik kwam ineens mensen tegen met groene, blauwe en roze eieren. Daarom ging ik op onderzoek uit naar welke kip eigenlijk vrolijk gekleurde eitjes legt oftewel, hoe haal ik paaseieren uit mijn kippenhok.
Hoe verwarm je je huis als de gasprijzen elke dag hoger worden? Ook niet iedereen heeft een haard. Misschien vind je de haard ook niet fijn. Onder 3 dekens gaan liggen is ook niet alles. Misschien is dit wel wat voor je.
Als je naar een gemiddelde winkel gaat dan hangen de rekken en liggen de schappen vol met zaden en planten. De ene biologisch en de ander niet. Maar wat is eigenlijk het verschil en wat wil je in je moestuin hebben? Ik vertel hier mijn conclusie in mijn zoektocht.
Moestuinieren, dat willen we allemaal wel, of niet? Laten we eerlijk zijn, nee dat wilt niet iedereen of niet iedereen heeft daar de ruimte voor omdat ze in een flat wonen of amper buiten ruimte hebben. Toch is er veel mogelijk, gewoon op je vensterbank. lees snel mee.
Als je zelfvoorzienend wilt leven ga je meer en meer maken met natuurlijke ingrediënten. Zo zit dat ook met schoonmaakmiddelen. Deze vaatwastabletten gebruiken we nu alleen nog maar, heel fijn want ze bevatten geen schadelijke stoffen. Lees verder hoe ik deze maak.
Steun jij mijn werk? Dan kan je me steunen met een eenmalige of periodieke bijdragen.
Heb je iets aan de content alleen heb je even niets over? Dan help je me ook door de content te delen zodat iedereen die wat hulp kan gebruiken hier verder mee kan komen. Alle content die ik maak wil ik voor iedereen beschikbaar maken. Een zelfvoorzienend leven in verbinding met alles om je heen gun ik iedereen. Om dit te kunnen doen heb ik jou hulp nodig. Door de bijdrage maak je de content en ook aankomende podcasts met gasten mogelijk.
Dit is het einde van de pagina. Niet gevonden wat je zoekt, heb je nog een vraag of suggestie voor het zelfvoorziend blog? Stuur een dm via Insta of mail me naar hi@karinbakker.com