HOME

Polycultuur in de moestuin

Polycultuur is een naam voor een tuin die verschillende soorten en variëteiten bij elkaar hebben staan. Deze plaats je niet zomaar bij elkaar maar je zet ze juist naast elkaar omdat ze elkaar helpen. De ene plant gebruikt namelijk meer van het een in de grond en de andere weer het ander. Dit is dus een manier om samen te werken met de natuur, want het is goed voor de grond EN voor de dieren.

Polycultuur vs monocultuur

In de afgelopen jaren is zeker bij de hobby tuinierders de term permacultuur meer en meer wordt gebruikt. Hoe meer ik hierin duik hoe meer ik ze zie als een vorm van samenwerken met de natuur. Of eigenlijk vooral, de natuur in zijn kracht laten staan door verschillende soorten beplantingen bij elkaar te zetten om alles in balans te houden.

Je kunt er dus aan denken om bijvoorbeeld basilicum naast de boerenkool te zetten zodat slakken je kool met rust laten. De basilicum ‘maskeert’ namelijk de lucht. Of zet maïs naast pronkbonen, de bonen klimmen lekker in de maïs en geven weer stikstof aan de maïs, win-win! Daarnaast kan je ook velden maken die je een keer zaait en vervolgens een heel jaar plezier van kan hebben.

Gek genoeg zie je ‘op het platteland’ vooral veel monocultuur. 1 veld vol met aardappels, maïs, uien etc. Doordat je maar 1 soort kweekt, trekt het de grond leeg van bepaalde nutriënten en kan het plagen aantrekken. Omdat er dan geen ‘maskeerder’ of natuurlijke vijand aangetrokken wordt heb je dus sneller middelen nodig om zoveel mogelijk van je oogst over te houden.

Mijn moestuin

De eerste verhuisdozen staan al ingepakt, want we gaan bijna verhuizen. Door de verhuizing kan ik ook nog niet echt met mijn moestuin aan de gang. In de vensterbank ben ik nu al het een en ander aan het voorzaaien, maar dat is toch anders. Al met al kan ik mid/eind mei de moestuin echt op gaan starten. Daarnaast is er nog genoeg anders te doen, dus ik ga dit jaar voor een aantal polyculturen die (hopelijk) voor mij gaan werken. Als toevoeging ga ik ook voor de zaden die afgelopen jaar ook goed gingen en die ik dus al ken. 

Hieronder zal ik mijn plan voor komend jaar uitleggen, hierin ga ik ook planten zaaien die ik nog niet eerder heb gezaaid, het wordt dus ook een groot experiment. Naast de polyculturen zal ik dus ook een zaairandje maken met de groente zodat ik weet wat er eigenlijk in zit en ik ze kan herkennen welke ik wel en niet uit de grond moet halen op bepaalde momenten.

Polycultuur mei

In mei ga ik ±1m2 met allemaal groente door elkaar heen zaaien. Dit is op basis van het ‘polycultuur recept’ van Vera Greutink. Hieronder zet ik een filmpje neer hoe zij dit heeft aangepakt. Hier heb ik enigzins mijn eigen draai aan gegeven omdat ik niet in april kon beginnen met zaaien.

Het bed wordt gewoon random gezaaid dus ik doe hier geen moeite voor de plantafstanden op te meten. Het doel is juist een bodembedekking te krijgen zodat er niets groeit wat je niet hebt gezaaid en door te oogsten maak je weer ruimte. Je oogst de planten dus ook al vroeg.

Zo’n bed is ook goed om zaadjes die je al een tijd hebt liggen op te maken (je zaait namelijk extra) en als het niet op komt dan is dat maar zo. Ik heb een selectie gemaakt van de zaden die ik heb liggen aangevuld met zaden voor de oogst in de herfst.

Wat ga ik hierin zaaien:

  • Verschillende soorten sla: Pluksla, rucola, mini kropsla > oogsten na ± 4 weken
  • Lente ui: Chinese bieslook, rode en witte > oogsten na ± 8 weken
  • Radicchio mix > oogsten in de vanaf september
  • Bieten: Chioggia biet, rode biet, snijbiet > oogsten vanaf augustus
  • Wortels: Paarse en oranje wortel oogsten na ± 7 weken, peterselie wortel en pastinaak voor de herfst/winter

Polycultuur juni

rond 21 juni ga ik nog een bed zaaien op dezelfde manier zoals hierboven. Gelijkmatig en meer zodat ik er langer plezier van ga hebben. Ook hier dus weer zorgen dat de grond altijd bedekt is met een levendige mulchlaag zodat er niets tussen gaat groeien wat ik eigenlijk niet wil.

Dit is een bed die ook ± 1m2 gaat worden en hier moet ik wel goed gaan uitdunnen (oogsten) op een gegeven moment mochten er bijvoorbeeld boerenkool planten te dicht op elkaar staan.

In deze polycultuur ga ik zaaien:

  • Verschillende sla soorten: Aziatische pluksla, veldsla, bindsla > Oogst ± 4 weken later
  • Radicchio mix, deze is nog even onder voorbehoud omdat ik niet weet of ik deze twee keer wil zaaien en/of genoeg zaden heb. > Oogst in de herfst
  • Radijsjes > Oogst na ± 6 weken
  • Boerenkool > Oogst vanaf ± oktober (na de eerste vorst) en verder in de winterperiode
  • Venkel > Oogst herfst/winter
  • Selderij > Oogst herfst/winter
  • Roomse kervel
  • Amaranth > Oogst ± oktober

Polycultuur maïs

Op een stukje van ongeveer 3 meter ga ik maïs zaaien. Ik weet nog niet of ik dit voor ga zaaien aangezien muizen en vogels heel erg van maïs houden. Misschien ga ik een combi doen zodat ik dit lekker kan gaan ervaren. Deze polycultuur zal uiterlijk eind mei in de grond gaan.

Naast de maïs ga ik de boterboon planten en daarbij nog een pompoen. Pompoen gaat zich lekker over de grond verspreiden terwijl de maïs omhoog klimt en de bonen daarin klimmen. Zo zorgt de pompoen weer voor een levende bodembedekking.

Overige groente

Tussen de polyculturen en aan de randen zal ik misschien ook nog wat andere beplanting doen. Want juist bepaalde bloemen kunnen zorgen voor een goede aantrekking van verschillende soorten leven.

Naast deze polyculturen zullen er nog andere groente in de tuin komen. Eigenlijk kun je wel zeggen dat dit ook polyculturen worden alleen ik besteed hier iets meer tijd aan de indeling ervan en zaai het niet ‘lukraak’.

Welke groente komen er dan in?
Tomaat en Courgette kunnen goed bij elkaar staan en kan ik naar boven geleiden (verticaal) Waardoor ik lekker ruimte over heb voor andere groente ervoor. Dat zal een combinatie worden van Afrikaantjes, Paksoi, Nieuw-Zeelandse spinazie en Indische kers.

Daarnaast komen er nog Sugarsnaps en Peultjes met Gele Struiktomaten, Rode/Witte Kool ervoor samen met Struikbasilicum en Dropplant.

De Palmkool, Andijvie en Paarse Basilicum zet ik tussen de polyculturen in en de zonnebloemen zet ik denk niet in de moestuin maar er vlakbij.

Ook de goudsbloemen, korenbloemen en nog veel meer kruiden zullen nog ergens een plekje krijgen al heb ik even geen idee waar aangezien ik daar eigenlijk een aparte kruidenspiraal van wil maken.

Als ik dit zo opsom klinkt het best als heel veel. Toch hoeft dit niet allemaal tegelijk, sterker nog. Een aantal planten zijn nu al aan het groeien in mijn vensterbank en andere moet ik tegen die tijd gewoon in de grond zaaien. Daarna nemen zij het werk van mij over, ik hoef dan alleen een beetje op te letten of ze het nog fijn hebben en te oogsten wanneer de vruchten rijp zijn. Heb jij nog leuke polycultuur ideeën, deel ze vooral, zo kunnen we weer van elkaar leren!

Karin

Ontwerp zonder titel (1)

Hi, ik ben Karin en wat leuk dat je mijn blog leest. Mijn hele leven ben ik bewust geweest van de impact van geld. Daardoor heb ik altijd hele bewuste keuzes gemaakt voor wat MIJ gelukkig maakt. Het werd een zoektocht en daarin heb ik vele dingen ervaren met eten, maar ben ook avonturen gaan beleven, veelal dichtbij huis of hooguit in Europa. Duurzaamheid en minimaliseren is waar ik me de afgelopen jaren meer op ben gaan focussen en zo hebben we gekozen om te gaan verhuizen naar Friesland mid 2022 en gaan we daar meer leven MET de natuur. Op het blog lees je meer over deze reis naar zelfvoorzienendheid.

Steun jij mijn werk? Dan kan je me steunen met een eenmalige of periodieke bijdragen.
Heb je iets aan de content alleen heb je even niets over? Dan help je me ook door de content te delen zodat iedereen die wat hulp kan gebruiken hier verder mee kan komen. Alle content die ik maak wil ik voor iedereen beschikbaar maken. Een zelfvoorzienend leven in verbinding met alles om je heen gun ik iedereen. Om dit te kunnen doen heb ik jou hulp nodig. Door de bijdrage maak je de content en ook aankomende podcasts met gasten mogelijk.

polyculturen in de moestuin

Dit is het einde van de pagina. Niet gevonden wat je zoekt, heb je nog een vraag of suggestie voor het zelfvoorziend blog? Stuur een dm via Insta of mail me naar hi@karinbakker.com