HOME

Het nut van biologische zaden en planten

Yes je gaat beginnen met je kruiden- of moestuin. Supertof! Alleen welke zaden en/of planten moet je nu kopen? In de on- en offline wereld is de keuze reuze. De marketingtermen vliegen je dan ook nog eens om de oren. Zo staan er op sommige planten dat ze ‘bij of vlinder vriendelijk’ zijn. Maar wat zegt dat nou eigenlijk en kan je ook niet-biologische zaden kopen?

Om eerlijk te zijn. Toen ik begon met moestuinieren was ik me hier totaal niet van bewust. Ik had gewoon de Makkelijke Moestuin ontdekt waar je heel makkelijk stap voor stap in een app wordt meegenomen. Daarnaast had je niet meer nodig dan een vierkante meter bak, top toch? Dit heb ik de afgelopen twee jaar gevolgd en als je echt helemaal blanco begint, that was me, dan is het wel een hele toegankelijke manier van beginnen.

Alleen ergens onderweg vertelde iemand over biologische zaden: ‘Ja ik geloof dat dat wel beter is, daar zitten nog meer vitaminen in ofzo’. Daar was ik door getriggerd, al heeft het nog even geduurd voor ik er iets mee ging doen.

Biologische zaden

Toen ik eenmaal op onderzoek uitging was het eigenlijk hetzelfde als elk onderzoek die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Ja het klopt dat je beter biologische zaden kunt kopen. Waarom? Het korte antwoord: Vooral omdat je dan zeker weet dat er geen genetische manipulatie of pesticide zijn gebruikt in de plant.

Nu kan ik me voorstellen dat je nog steeds denkt, ‘oke, maar dat maakt dan toch niet meer uit voor dat kleine zaadje?’. Wel dus. Het zaadje neemt namelijk veel informatie mee van de plant waar die vandaan komt en dan zie je een aantal verschillen, namelijk:

  •  Zodra er pesticiden worden gebruikt is de grond minder vruchtbaar. Met als gevolg, minder vitamientjes in je groente, fruit en kruiden.
  • De pesticiden kunnen ook nog steeds in het zaadje zitten en dus in de bloemen (wat niet goed is voor insecten) en in je uiteindelijke groente/kruiden/fruit.
  • Daarnaast wordt de plant ‘lui’ en is dus makkelijker te pakken voor ziektes. Door chemische bestrijdingsmiddelen hoeven zij namelijk geen andere beestjes meer aan te trekken om de plaag te bestrijden bijvoorbeeld. Hierdoor heb je dus minder resistente planten die sneller ziek worden.

Biologische planten

Je kunt het antwoord hier denk ik ook wel van raden. Voor biologische planten geldt hetzelfde als de zaden. De term zegt gewoon dat de plant (veelal) puur natuur is opgegroeid en er is niets gebruikt (wat niet is toegestaan) om de plant te kweken. 

Veelal is biologisch duurder omdat het certificaat gewoon duur is waardoor de prijzen al snel x2 gaan nadat het certificaat is gehaald.

Om het dan nog een klein stapje ingewikkelder te maken, je hebt ook zaden en planten die biologische geteeld zijn maar in de buurt hebben gestaan van planten die zijn bespoten of wel ‘goedgekeurde’ (chemische) bestrijdingsmiddelen hebben gekregen. 

Aan de andere kant heb je ook zaden, zoals die van de Makkelijk Moestuin (geen spon, gewoon fan), die zonder ‘zooi’ zijn verkregen alleen geen duur certificaat willen/kunnen aanschaffen.

 

Wat ik hier vooral mee wil zeggen is dat ook het woord biologisch niet altijd iets zegt, de Keuringsdienst van Waarde heeft een leuk item gemaakt over ‘bij vriendelijke’ planten en biologisch. Als je zeker wilt weten dat je planten en zaden niets geks bevatten, kijk eens of je kunt ruilen met andere moestuinierders of kijk bij de lokale kwekerij hoe ze te werk gaan. Ondertussen zie ik het verschil heel snel tussen verkopers met de ‘passie hebben voor het product’ en de ‘verkoop zo veel mogelijk planten in perfecte staat’. De laatste categorie zijn voor mij de grotere tuincentra, maar doe vooral je eigen onderzoek en kijk wat voor jou goed voelt.

En dan is er ook nog bio dynamisch

Om het verhaal compleet te maken wil ik deze term er ook nog even ingooien. Voor bio dynamisch heb je ook keurmerken, dit wordt ook wel demeter genoemd en ik ken het vooral van groente, fruit en vlees. Wat het vooral betekend is dat de boer niets verspilt en alles (her)gebruikt. Met andere woorden, de boer heeft koeien, verbouwd het eten voor de koeien en de mest van de koeien gebruikt de boer weer voor de planten. Het is een ‘gesloten’ cyclus waar alles wordt gebruikt wat de natuur gemaakt heeft en er komen geen kunstmatige stoffen of pesticide aan te pas. Let er wel op dat dit ook weer een certificaat is die niet alle boeren zullen hebben terwijl ze misschien wel op deze manier boeren.


Dit is voor mij in een notendop het verhaal over ‘biologische’ zaden. Hopelijk is het je wat duidelijker geworden waarom je wel of niet voor biologisch zou kiezen of niet. Uiteindelijk is het jouw tuin. Ik merk gewoon dat ik steeds meer met de natuur wil samenwerken als in, ook plagen op laten lossen door de natuur. Daarom kies ik voor ‘biologisch’ (wel of niet gecertificeerd) en het liefst lokaal. Al is dat lokale aspect soms nog even zoeken omdat ik de adressen nog niet weet. Ook dat is een avontuur die zich vanzelf uitbreid. Heb jij leuke adresjes? Laat ze hieronder in de comments achter zo kunnen we elkaar helpen aan goede zaden en planten.

Karin

Ontwerp zonder titel (1)

Hi, ik ben Karin en wat leuk dat je mijn blog leest. Mijn hele leven ben ik bewust geweest van de impact van geld. Daardoor heb ik altijd hele bewuste keuzes gemaakt voor wat MIJ gelukkig maakt. Het werd een zoektocht en daarin heb ik vele dingen ervaren met eten, maar ben ook avonturen gaan beleven, veelal dichtbij huis of hooguit in Europa. Duurzaamheid en minimaliseren is waar ik me de afgelopen jaren meer op ben gaan focussen en zo hebben we gekozen om te gaan verhuizen naar Friesland mid 2022 en gaan we daar meer leven MET de natuur. Op het blog lees je meer over deze reis naar zelfvoorzienendheid.

Steun jij mijn werk? Dan kan je me steunen met een eenmalige of periodieke bijdragen.
Heb je iets aan de content alleen heb je even niets over? Dan help je me ook door de content te delen zodat iedereen die wat hulp kan gebruiken hier verder mee kan komen. Alle content die ik maak wil ik voor iedereen beschikbaar maken. Een zelfvoorzienend leven in verbinding met alles om je heen gun ik iedereen. Om dit te kunnen doen heb ik jou hulp nodig. Door de bijdrage maak je de content en ook aankomende podcasts met gasten mogelijk.

Dit is het einde van de pagina. Niet gevonden wat je zoekt, heb je nog een vraag of suggestie voor het zelfvoorziend blog? Stuur een dm via Insta of mail me naar hi@karinbakker.com