Keukenafval kan je weggooien of gebruiken om kleding te verven of een leuke print te tegen. Ben je benieuwd hoe jij je avocado- en uienschillen kunt gebruiken? Lees het in dit artikel.
Verven met natuurlijk materiaal is heel leuk. Als je dan ook nog ‘afval’ kunt gebruiken om mooie kleuren naar voren te toveren maakt dit het nog verrassend. Dat heeft voor mij iets magisch. Welk keukenafval je kunt gebruiken voor het verven met de natuur lees je hieronder.
Er is vast heel veel keukenafval wat je kunt gebruiken om je kleding te verven. Het mooie is ook, de kleur is nooit hetzelfde. Er zullen altijd tint verschillen zijn. Daarnaast heeft het ook nog te maken met ph waardes (van het water, de stof of je voorbeits) samen met zuurstof welke kleur je uiteindelijk krijgt. De volgende materialen worden veel gebruikt in de Nederlandse keukens én zijn ook goed te gebruiken voor het kleuren van kleding.
Je kunt met alle natuurlijke stoffen verven. Al hangt het heel erg af van de stof welke voorbeits je gebruikt. Zo kun je stoffen van plantmateriaal voorbeitsen met soyamelk en voor wol werkt dat niet. Daarnaast neemt de ene stof makkelijker verf op dan andere. Zo heb ik wel eens een katoenen top geverfd waar je gelijk verschil zag en een wollen trui die echt een paar uur nodig had om kleur op te nemen.
De natuurlijke stoffen zijn:
Voorbeits is een (natuurlijk) materiaal die zorgt dat kleur beter opgenomen en behouden wordt.
Voorbeelden van voorbeits die ik gebruik zijn:
Over het algemeen hou ik het bij sojamelk. Dat voelt voor mij het meest natuurlijk. Echter is dit ook het meest bewerkelijk omdat je laagjes creëert en daarna moet het minstens een week drogen.
In tegenstelling tot de andere waar je een badje van maakt, een half uur laat weken. Even kort omspoelt en gelijk kunt verven.
Allereerst begin je met het maken van een verfbad. Dit is heel simpel maar kost wel even tijd. Je verzamelt namelijk al je plantmateriaal in een pan en zet die onder water. Deze zet je op het vuur en laat je langzaam opwarmen. Zodra die kookt kun je de pan wat zachter zetten en laat je het geheel nog 1 á 2 uur door pruttelen. Na het pruttelen kun je de pan van het vuur halen en laat je het bad nog een nacht trekken. Houd de warmte zoveel mogelijk vast door de deksel op de pan te laten.
Als je tevreden bent met de kleur kan je het water gaan filteren. Je haalt alle plant resten eruit door het te zeven met een kaasdoek. Zo haal je ook alle kleine overblijfsels uit de pan. Als je deze laat zitten kunnen die op 1 stukje veel kleur geven en daardoor ontstaan er grotere kleurverschillen. Kan leuk zijn of juist niet de bedoeling. Doe het verfbad weer in de pan.
Pak nu je voorgebeitste kledingstuk, maak deze vochtig en leg deze in het verfbad. Nu verwarm je de pan weer om de verf te activeren. Houd het weer 1 á 2 uur op het vuur en laat verder staan tot het een iets donkerdere kleur heeft dan de gewenste kleur. Bij het opdrogen en uitspoelen zal de kleur nog wat vervagen.
Laat je kledingstuk nu eerst een week drogen voordat je hem uitspoelt en even strijkt om de kleur vast te houden.
Het hele proces heeft even tijd nodig, maar de energie die je krijgt van het dragen van deze kleding is echt heel anders dan wanneer je het alleen koopt. Heb jij al ander keukenafval geprobeerd? Laat het hieronder weten!
Hi, ik ben Karin, leuk je hier te zien. Mijn hele leven ben ik bezig geweest met maken en door ervaringen heb ik altijd hele bewuste keuzes gemaakt voor wat MIJ gelukkig maakt. Het werd een zoektocht en daarin heb ik vele dingen ervaren met eten, maar ben ook avonturen gaan beleven, veelal dichtbij huis of hooguit in Europa. Duurzaamheid en minimaliseren is waar ik me de afgelopen jaren meer op ben gaan focussen en zo hebben we gekozen om te gaan verhuizen naar Friesland mid 2022 en gaan we daar meer leven MET de natuur. Daarbij krijgt het maken ook weer een plek met de hedendaagse ambachten. Op het blog lees je meer over deze reis naar zelfvoorzienendheid en vooral het SIMPELE leven.
Waardeer je wat ik maak? Steun mij zodat ik dit voort kan zetten.
Het simpele leven is voor mij simpel. Waar ik dan in geloof? In energie uitwisseling. Vind je het tof wat ik maak en heb je er wat aan? Help mij dan dit de wereld in te brengen. Dat kan met een geldbedrag op Paypal, met het delen van mijn site/werk of het kopen van een bloemenprent.
Dit is het einde van de pagina. Niet gevonden wat je zoekt, heb je nog een vraag of suggestie voor het zelfvoorziend blog? Stuur een dm via Insta of mail me naar hi@karinbakker.com