Hoeveel planten moet ik voorzaaien?

We kunnen weer voorzaaien en nu kriebelt het bij jou natuurlijk ook, maar hoeveel moet je voorzaaien? Wat heb je nodig? 

 

Ik weet niet hoe het op jouw tijdlijn zit, maar bij mij staat het vol met fanatieke moestuinierders die trayen vol met dezelfde planten zaaien. Of tenminste meerdere rijen. Eerlijk gezegd wordt ik daar altijd heel onzeker van want dat is bij lange na niet hoe ik voorzaai. En toch, hoe ik zaai werkt heel goed voor mij. Vooral omdat het vanuit vertrouwen in de natuur gebeurd én ik weet dat het altijd wel goed komt.

Voorzaaien met Karin

Nu hoor ik je bijna denken, maar hoe doe jij het dan? Nou eigenlijk heel simpel en verschillend. Maar 1 principe is hetzelfde. Ik zaai wat ik nodig heb. Mocht er onverhoopt iets niet opkomen? Dan zaai ik gewoon nog wat meer, want zelfs na ijsheiligen kan je nog tomaten, courgettes etc buiten uitzaaien.

Maar laten we even wat specifieke zaken benoemen.

  • Boontjes/Peultjes zaai ik bijvoorbeeld altijd in (halve) wc rolletjes, zo gaan de wortels niet zo met elkaar in de war en kan je makkelijk 1 zaadje per rolletje verdelen. Komt er 1 niet op? Jammer dan, dan doe ik het met de rest en mogelijk dat ik later nog bijzaai.
  • Van de Courgette, Komkommer, Pompoen en meloen zaai ik eigenlijk maar 2 zaadjes per plant, al zijn er wel verschillende varianten per soort. Waarom maar 2? Omdat wij daar met z’n tweeën meer dan genoeg aan hebben qua oogst. En als er maar 1 per variant overblijft is het prima. Daarnaast ook hier weer, na ijsheiligen kan je ze zelfs nog gaan opkweken in de volle grond. Dus als ze nu niet opkomen heb je nog alle tijd!
  • Tomaten zaai ik eigenlijk al voor in oktober, bij de oogst. Dan pak ik een potje met aarde, daarop leg ik dan schijfjes gesneden tomaat. Deze worden donker en koel weggezet en in februari haal ik ze tevoorschijn, geef ik ze een beetje extra aarde bovenop (met wat water) en wacht ik tot de zaadjes gaan groeien.
    In 2023 had ik zo ontzettend veel plantjes dat ik niet wist wat ik ermee moest. In 2024 heeft dat maar bij 1 tomatensoort gewerkt, dus de rest ben ik gewoon via zaad gaan voorzaaien.
  • Daarnaast heb ik ook wat kruiden en bloemen waar ik wat minder let op het aantal zaden wat ik gebruik. Deze strooi ik gewoon een beetje over de grond en zie dan wel wat eruit komt. Mijn vooroordeel is dat met deze zaden soms de kiemkracht minder goed zichtbaar is.

Soms zaai ik niet voor maar laat ik de zaden eerst wortelen...

Sommige zaden doen het pas goed bij warmte. Aangezien ik geen kas heb en mijn kachel niet altijd staat te loeien zaai ik deze zaden vaak niet direct in de grond maar eerst in een glazen schaaltje met wat papier en water. Het papier en water zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en het glazen schaaltje zorgt voor extra warmte (mits die in de zon staat). Zo kun je dus gemakkelijk een kas nabootsen terwijl je maar een kleine ruimte op je vensterbank kwijt bent.

Voor welke planten gebruik ik dit? Al is dit ook een beetje afhankelijk van mijn bui :).

  • Sesamzaad
  • Nigella 
  • Hibiscus
  • Passiebloem
  • Bonen
  • Dropplant
  • Pinda’s
 
Hierboven staan voornamelijk de planten die echt wel wat meer warmte nodig hebben, eigenlijk zou je deze techniek voor alle zaden kunnen gebruiken voordat je ze gaat planten. Dan kan je gelijk zien welke ontkiemen en welke niet.

Wat is nu eigenlijk het verschil?

Volgens mij zit het verschil er vooral in het feit dat je zaait wat voor jou werkt. Ik hoef geen bakken vol met dezelfde planten of het hele zakje zaad in 1x te zaaien. Sterker nog, dat past helemaal niet in mijn huis, want ik heb geen kas/buitenruimte waar ik dat allemaal neer kan zetten. Daarom zaai ik gewoon wat ik nodig heb en pas aan waar nodig. 

Soms is dat misschien wel lastig als er veel niet opkomt, maar aan de andere kant, zoveel plek om alles voor te zaaien heb ik ook weer niet.

 

Dit wilde ik daarom gewoon even delen, voor degene die het nodig heeft. Zaai voor zoals het voor jou werkt. Doe je 1 of 2 zaadjes per plant of ga je voor een hele bak vol, go for it! Zolang het bij jou past en jij genoeg hebt om ermee te doen wat je wilt. Er zijn zoveel wegen om je moestuin te creëeren, volg je eigen gevoel. Zaai wanneer je er zin in hebt en doe het niet als je er geen zin in hebt ;).

 

Mooie voorzaaizoen!

Karin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *